Неділя, 19.05.2024, 13:11
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 12 13 14 15 16 ... 26 27 »

ПАМ’ЯТАЙ ПРО КРУТИ!
29 січня 1918

Славними  рядками в книгу української історії вписано героїчний подвиг юнаків, що полягли за незалежність молодої Української держави на станції Крути 29 січня 1918 року.

Історичні відомості

Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяк ... Читати далі »

Переглядів: 791 | Додав: Admin | Дата: 29.01.2015 | Коментарі (0)

В історії становлення незалежності і соборності України, особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з′єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Української Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День соборності України.

Напередодні свята в Покровській центральній районній бібліотеці пройшло урочисте зібрання «Об’єдналась Україна від Дніпра до Збруча». На святі були присутні заступник голови Покровської районної державної адміністрації Давиденко Людмила Олександрівна, заступник голови громадської ради Покровщини Барвінко Олексій Михайлович, начальник відділу культури, туризму , національностей та релігій Разгулова Наталія Олександрівна, учні та викладачі ВПУ-75, бібліотекарі.

На поча ... Читати далі »

Переглядів: 614 | Додав: Admin | Дата: 23.01.2015 | Коментарі (0)

Холодні зимові дні. Все і всі в очікуванні Святок - святих, величних та чарівних і, водночас, святково-барвистих зимових днів кінця грудня - початку січня. Зима ще на мороз та хурделицю, а сонце вже потроху на весну. Старе і молоде, підсумок і початок, а між ними – опроміненні новим сонцем зернятка Святок. Ланцюжок дзвінких і веселих зимових свят відкриває Різдво, яке називають «матір’ю усіх празників» . Святки продовжували крокувати засніженою землею - святкування Старого Нового року, Меланки, Василя. Все стрімкіші кроки зими, все млявіша хода Святок. Останній їх сплеск – під час Хрещення (Богоявлення, Водосвяття). Воно і завершує різдвяно-новорічні урочистості.

Затишного зимового вечора в ці святкові дні в бібліотечній залі прикрашеній в стилі української світлиці – зі свічками, Дідухом, з пирогами, смачною кутею та узваром на столі – зібралися члени Клубу покровських поетів , шанувальники поетичного слова, ватага щедрувальників &n ... Читати далі »

Переглядів: 662 | Додав: Admin | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

17 грудня в читальній залі бібліотеки відбулася година народознавства «З неба в український край іде зимовий Миколай» до Дня Святителя Миколая Чудотворця. З роду віку в нашому краї батьки передають у спадок своїм дітям звичаї, обряди свята, залишаючи добру пам’ять про своїх предків і про себе.

Під час заходу учні 7-Б класу Покровської гімназії познайомилися з низкою грудневих свят які починаються 4 грудня святом Введення в храм Пресвятої Богородиці, потім йдуть: Катерини (7 грудня), Андрія (13 грудня), Наума (14 грудня), Варвари (17 грудня), Сави (18 грудня) і завершуються 19 грудня Днем Святого Миколая. У народі до Святого Миколая ставилися з особливою повагою, оскільки він вважався другим заступником людей на Землі після Христа.

Чи не найбільше люблять святого Миколая діти. Вони уявляють його добрим і веселим дідусем, який знає все про кожну дитину, знає, хто як себе поводить цілий рік, хто був слухняним, а хто бешкетував чи погано вчився. Кожна д ... Читати далі »

Переглядів: 1650 | Додав: Admin | Дата: 18.12.2014 | Коментарі (0)

«Ми батьків не забули традицій,

В нас живе їх відвага і честь…»

Під таким гаслом 4грудня в читальній залі ЦРБ відбувся урок мужності «На варті Вітчизни», присвячений Дню Збройних Сил України.

На урок мужності були запрошені учні 7-А класу Покровської гімназії. Під час зустрічі учні ознайомилися з історією становлення Збройних Сил України від Київських князів до Армії Незалежної України. Народна мудрість стверджує, що Земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою із своїх джерел, але захистити сама себе не може. Тому захист рідної землі — це святий обов'язок тих, хто живе, хто користується всіма її благами і дарами. Виконуючи цей почесний обов'язок, ідуть юнаки служити в армію, щоб берегти мир і спокій своєї Батьківщини, стояти на сторожі її інтересів.

Особливу атмосферу і настрій у проведенні заходу додала демонстрація відеороликів «Їхав ... Читати далі »

Переглядів: 592 | Додав: Admin | Дата: 18.12.2014 | Коментарі (0)

Пулітцерівська премія — одна з найпрестижніших премій в літературі. У 1903 р. угорсько-єврейський медіамагнат Джозеф Пулітцер заповів після своєї смерті заснувати літературну премію, на яку залишив 2 мільйони доларів. Щороку в перший понеділок травня піклувальники Колумбійського університету в Нью-Йорку присуджають Пулітцерівську премію за видатні досягнення в галузі літератури та журналістики. Її сума складає 10 000 доларів.

Представляємо деякі книги, що удостоїлися цієї престижної премії.                                                                     &nb ... Читати далі »

Переглядів: 1111 | Додав: Admin | Дата: 05.12.2014 | Коментарі (0)

Цього року національні пам’ятні заходи проходять під гаслом “Голодом вбивали нашу свободу. Не підкорені у 33-му – непереможні сьогодні!”. На вечір-реквієм «Допоки пам’ять в серці не згасає» присвячений Дню пам’яті жертв голодомору,в читальній залі бібліотеки зібралися учні групи ОК-14-5 ВПУ-75, відвідувачі бібліотеки. Було розгорнуто дві книжково-документальні виставки, які репрезентували дослідження та документальні публікації про геноцид українського народу, художні твори та публіцистику, що відобразили увесь трагізм будівництва ідеологічного новотвору – «радянського народу». Особливу зацікавленість викликали копії документів, надані начальником архівного відділу райдержадміністрації С.М. Півняк за документами державного архіву Дніпропетровської обл. про перебіг подій початку 30-х років на Покровщині.

Ведучі – бібліотекарі О. Котенко і Л. Таращук виступили з розповідями про жорстоку дійсність 30-х рокі ... Читати далі »

Переглядів: 730 | Додав: Admin | Дата: 20.11.2014 | Коментарі (0)

«Голодом вбивали нашу свободу. Не підкорені у 33-му – непереможні сьогодні!»

22 листопада – четверта субота місяця – є Днем пам’яті жертв голодоморів. У цей день Україна і світ вшановують вбитих голодом під час геноциду 1932 – 1933 років.

На їх вшанування о 16.00 оголошується Національна хвилина мовчання в пам’ять жертв Голодомору, після якої розпочинається Акція «Запали свічку пам’яті».

На вшанування пам’яті усіх загиблих в роки Голодомору в Україні запалюють свічки. Свічки запалюють біля меморіалів і пам’ятників жертвам Голодомору, на центральних площах і вулицях населених пунктів, а також на підвіконнях осель. 

Національні пам’ятні заходи пройдуть під гаслом “Голодом вбивали нашу свободу. Не підкоре ... Читати далі »

Переглядів: 609 | Додав: Admin | Дата: 19.11.2014 | Коментарі (0)

Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива сходинка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ вкладає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування. Для кожного народу його мова є найважливішою, бо у ній втілюється погляд на світ, на самих себе. Мова виражає єдність держави. Мова – символ свободи, отже державності народу. В національній державі ототожнюється держава, нація, мова. Ураховуючи важливість ролі української мови в консолідації суспільства в Україні з 1997 року щорічно 9 листопада  відзначається День української писемності та мови.

З нагоди цього свята в читальній залі Покровської ЦРБ відбулася літературно-музична година “Рідна мова моя, поетична і пісенна,” в якій взяли участь учні  групи ТМ-13-1 ВПУ-75. Про історію свята, особливості його відзначення, красу української мови, значення її для українців, про проблеми української мови в незалежній Україні йшла мова під час зустрі ... Читати далі »

Переглядів: 517 | Додав: Admin | Дата: 13.11.2014 | Коментарі (0)

Що таке наркотики, наркоманія? Чому суспільство виступає проти наркотиків? Чому ведеться боротьба з наркотиками? Та тому, що наркотики — це отрута. Їхній вплив отруює людству життя. На актуальну тему боротьби з наркоманією 5 листопада в читальній залі Покровської ЦРБ відбувся круглий стіл «Молодь проти наркотиків». В заході взяли участь  начальник служби у справах сім’ї та молоді Покровської РДА Ірина Олексіївна Демура,   помічник оперуповноваженого кримінальної міліції у справах неповнолітніх Ксенія Олександрівна Коломоєць, директор Покровського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Василівна Антибура, учні ВПУ-75 груп ТМ-12-1 та ТЕ-12-3, бібліотекарі. 

Присутні відповіли на запитання анонімної анкети «Ваше відношення до наркоти ... Читати далі »

Переглядів: 992 | Додав: Admin | Дата: 06.11.2014

Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси