П`ятниця, 19.04.2024, 14:01
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2013 » Квітень » 27 » Перемога, свята Перемога...
15:55
Перемога, свята Перемога...
На годину мужності під такою назвою ,яка пройшла в читальній залі бібліотеки було запрошено ветерана Великої Вітчизняної війни Василя Антоновича Шульгу.

Вже стільки літ з часів війни пройшло
Вже стільки зим зійшло – 
А в серці не зміліло джерело.
Які суворі пройдено дороги, 
Щоб все довкруг буяло і цвіло.

9 травня ми будемо святкувати чергову річницю великої Перемоги. День Перемоги лишається одним з найсвітліших, найсвятіших і найбільш хвилюючих свят. Святість цієї дати передамо і наступним поколінням. Бо не черствіє наша пам’ять, із року в рік глибшою стає вдячність тим, хто не шкодуючи ні власної крові, ні життя здолав ненависного ворога у нелегкій боротьбі, відстояв не лише власну свободу, але й врятував від коричневої чуми пів-Європи.

68 років… Швидко, мов весняні струмки, збігають роки, квітнуть дерева, половіють жита, приходять у світ нові люди. Але не старіє, не зникає пам’ять тих літ. Вона живе у спогадах бійця і в суворому монументі, як свідок грізних років і переможних боїв.

Повідайте, повідайте синам,
Повідайте онукам, ветерани,
Які шляхи пройти судилось вам
Крізь полум’я від Волги на Балкани.

Ветеран поділився з учнями спогадами про тяжкі і грізні роки війни, про свій бойовий шлях.16 років виповнилося Василю, як розпочалася війна. Двічі німці намагалися вивезти його в Німеччину, двічі він тікав додому. 

У 1943 році 18-річний Василь став бійцем 589 стрілецького Червонопрапорного полку. Військова підготовка була короткою – видали зброю, показали що-де, і відразу ж дали наказ у бій. Спочатку були бої під Мелітополем, де на річці Молочній полягло багато покровчан, потім форсував Сиваш. Неодноразово ходив Василь у розвідку, брав «язиків», а під час чергового завдання – доставити «язика» розвідгрупа, в якій був Василь Шульга, потрапив під артобстріл. Спасибі другу, дотяг пораненого Василя до своїх, а потім шпиталь. А ще рани не зажили, а його у складі резервного полку знову направляють на фронт. Бої саме точилися у Литві, Латвії. З великими втратами було взято Кенігсберг. Не встигли відпочити, як отримують наказ йти на Берлін. Саме на підступах до Берліна (полк Василя Антоновича не дійшов до лігва фашизму 20 км) почув він про Перемогу.

Велике задоволення отримали учні від спілкування з Василем Антоновичем Шульгою. Зберіг ветеран і силу духу і почуття гумору і молодецьку бадьорість. Не нарікає на життя, хоча в нього нестерпно болять старі рани , щемить серце, коли приходять спогади…

Учні вітали ветерана піснями та віршами про війну, задавали багато питань.







Переглядів: 603 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси