П`ятниця, 29.03.2024, 18:17
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2016 » Червень » 11 » Літописець козацького краю
14:36
Літописець козацького краю

8 червня в читальній залі центральної районної бібліотеки відбувся урок видатної особистості «Літописець козацького краю», присвячений життю та діяльності Д.І.Яворницького. Захід проходив в рамках регіонального проекту бібліотек Дніпропетровщини «Дмитро Яворницький – ім’я овіяне легендами», який проводиться протягом 2016 року.

На захід ми запросили учнів групи ТМ-15-1 ВПУ-75, з метою ознайомити присутніх з полум’яним українським патріотом, істориком, археологом, фольклористом, письменником, та популяризації читання творчої спадщини Д.І.Яворницького. В читальній залі працює книжково-ілюстративна виставка «Дмитро Яворницький - ім’я , овіяне легендами», виготовлено інформаційно-методичний лист «Дмитро Яворницький - ім’я , овіяне легендами», підготовлено рекомендаційний список літератури «Яворницький Дмитро Іванович».

Дмитро Іванович Яворницький був людиною надзвичайно різнобічних інтересів, ініціативним і невтомним трудівником на ниві національної культури. З його іменем насамперед пов’язана подвижницька праця із збирання, дослідження й популяризації історії запорозького козацтва. Він залишив помітний слід як археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, автор великої кількості наукових статей, публікацій у періодичних виданнях. Праця над темами з історії українського козацтва в умовах дії в Росії Емського та Валуєвського указів про заборону української культури була виявом його патріотизму та громадянської мужності. Усе, що вийшло з-під пера невтомного дослідника, позначене його особливою любов’ю до історії Запорожжя. Яворницький був одним з перших українських вчених, які свої дослідження робив на базі археології, археографії, етнографії, фольклору, мовознавства. Яворницький був одним з перших некабінетних вчених.

За життя йому довелося брати участь у розкопках сотень курганів, козацьких могил. Він був палким популяризатором наукової археології як основи історичної науки і обстоював захист археологічних об’єктів від скарбошукачів. Вагомий внесок зробив Яворницький у становлення історичного краєзнавства. Крім історії Запорожжя, яка й досі не втратила свого значення, він написав історію міста Катеринослава, видав альбоми «української старовини» та «Дніпрові пороги», науково-популярне видання «Слідами запорожців», безліч розвідок та популяризаторських статей, якими започаткував жанр так званої краєзнавчої, або, як нині її називають туристської літератури, надаючи їй великого значення у популяризації рідної історії серед широких верств населення.

Як збирач і колекціонер старожитностей, Дмитро Іванович був одним з перших в Україні організаторів музейної справи, теоретиком-музеєзнавцем, архівістом та археографом, знавцем архівної справи. Від самого початку своєї діяльності він дослідив безліч нових матеріалів, документів в архівах Москви, Петербурга. Завдяки його невтомній праці вони побачили світ і дали можливість сучасникам поновому оцінити Запорожжя як світове явище, як лицарську організацію з демократичним парламентським устроєм. На основі архівних матеріалів, пам’яток археології, літописання, усної народної творчості і переконливо доводив, що Січ була прогресивним явищем протягом усього існування і виникла як протест проти духовного насильства та поневолення українського народу.

Всебічне дослідження Запорожжя, його наукові експедиції приводили невтомного вченого на Покровщину. Про це можна прочитати в книзі письменника Івана Шаповала "В пошуках скарбів”, яка присвячена творчій діяльності вченого. Відвідування Покровщині відображено у праці самого Д.І.Яворницького «Запорожье в остатках старины и преданиях народа». Перебування на Покровщині описано Дмитром Івановичем в історичному нарисі «Три несподівані стрічі», які були надруковані у №1 1912 року в журналі «Дніпрові хвилі».

Вчений до дрібниць знайомився з територією, де хоч коли-небудь жили запорожці, пішки обійшов її, зупиняючись біля кожного кургану, біля кожного могильного хреста, вимірював кожен рів, кожну балку, кожен бастіон запорізьких укріплень. Зібрав цілу низку народних місцевих розповідей про походження назв сіл, скель, урочищ, балок. Ним була здійснена водна експедиція по річкам Гайчур, Вовча, з півдня на північ піднявся аж до Олександрівки. Проводив археологічні дослідження, знаходив та досліджував половецькі баби. Він відвідав хутір Чорнозем (нажаль дотепер він не зберігся), маєток Г.Л.Синьогуба. Був в с. Покровське, де зробив опис Покровського 80-тих років ХІХ століття. Відвідав Олександрівку, хутір Солошин (сьогодні це село Богодарівка), де місцевий житель дід Є. Головурний розповів про походження назв могил та балок. Розповіді Головурного підтверджуються в роботах Боплана. Деякий час провів у Богодарі, селі, яке розташоване на Гайчурі, у маєтку Федора Івановича Міхєєва (тепер це село має назву Писанці). Познайомився тут з сліпим Хомою Проворою, самобутньою талановитою людиною, який знав багато перказів, легенд, байок старовини і чудово грав на сопілці та інших інструментах.

До останніх днів вчений дотримувався свого життєвого кредо: «Працюй, працюй, не вдивляючись уперед і не озираючись назад; працюй, не чекаючи нізвідки і ні від кого ні нагороди, ні подяки; працюй, поки служать тобі руки і поки б’ється живе серце у твоїх грудях; працюй на користь свого народу і на користь своєї Батьківщини...» 

Любити свою країну, свій народ – це не тільки пишатися її славною історією, культурою, а й прагнути всіма своїми справами, помислами підносити її велич, невтомно працювати в ім’я процвітання.

Переглядів: 581 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси