Вівторок, 14.05.2024, 12:28
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2014 » Квітень » 23 » День книги і авторського права
14:56
День книги і авторського права

У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Це данина поваги до книг та авторів. Головна мета свята – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, мати доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини.

Читання-лікування або бібліотерапія

Використаний матеріал з Вікіпедії, сайту Державної бібліотеки України для юнацтва, відкритих джерел інтернету.

Про цілющу силу слова знали ще з прадавніх часів. У Давньому Єгипті, наприклад, на вході у книгосховище фараона Рамзеса II був напис: «Аптека для душі». З душевним здоров’ям література асоціювалася і в у давніх греків. 

Сам термін «бібліотерапія» виник ще на початку XX століття в Америці, коли американські вчені почали активно розробляти методи сучасного лікування книгами.

Сьогодні бібліотерапію активно застосовують психологи, і невипадково, адже сюжети творів, окремі авторські фрази та вислови героїв часом співзвучні окремій ситуації, в якій опинилася людина, і можуть підказати нестандартні рішення. І гріх не пригадати слова українського класика, що «книги – морська глибина». Вони дійсно можуть стати чудовою альтернативою різного роду пігулкам та заспокійливим.
 Під час будь-якого захворювання дуже важливо діяти не лише на організм, але й на настрій, почуття і характер хворого. Це важливо при лікуванні не лише психічних порушень і неврозів, але й таких серйозних захворювань, як туберкульоз. Книги виявилися найкращим помічником у боротьбі з депресією
Ряд експериментів був проведений вченими, в ході яких добровольців спочатку піддавали серії різних вправ чи тестів, здатних викликати у людей стрес, а через деякий час пропонували учасникам досвіду розслабитися за допомогою книг, музики або прогулянок.

Читання виявилося найбільш дієвим методом для зняття стресу. Ефективність обраного способу вчені визначали за станом пульсу і м'язового тонусу. Виявилося, що всього шести хвилин читання достатньо, щоб розслабити м'язи і нормалізувати удари пульсу. Було досить зрозуміти сюжет і поринути в читання з головою, вибір книги не мав значення. Читання книг сприяє не тільки формуванню розуму, а й психічному і навіть фізичному здоров'ю, та сприяє приблизно також, як і заняття спортом. Десятки досліджень стверджують - книги корисні для нашого здоров'я. Чим же саме?

Читання є дуже складним процесом, в якому задіяні обидві півкулі головного мозку і всі його ділянки. Від лобових часток мозку, крім усього іншого, залежать також робота нашого серця і наша здатність дихати. Саме тому читання вважається необхідним для гарної діяльності серця і дихальної системи.

Читання гасить стрес, поліпшує настрій і набагато більш розслаблює, ніж музика чи прогулянка. Читання захищає від інфаркту. Згідно з дослідженнями вчених 6 хвилин читання в день достатні для того, щоб уникнути цієї хвороби.

Читання допомагає більш швидкому відновленню після інсульту. Як стверджують фахівці, любителі читання, які перенесли інсульт, йдуть на поправку з вражаючою швидкістю в порівнянні з тими, хто ніколи не тримав в руках книжки.

Читання зміцнює нашу пам'ять і захищає від недоумства. Дослідники переконалися, що у людей, які люблять читання, на 40% зменшується ризик придбати хвороби, пов'язані з ослабленням пам'яті. Пояснюється це тим, що читання не дозволяє мозковим клітинам відмирати.

Читання підтримує наш мозок свіжим і бадьорим протягом усього дня. І це тому, що читання вимагає від нашого мозку набагато більш енергійної діяльності, ніж, наприклад, розмова або перегляд будь-яких зображень.

Про це заявив академік Оксфордського інституту Джон Стейн, про це нас повідомляє MedikForum.

У кожному письменнику закладено щось своє: в одних є веселі речі, в інших - глибокі та філософські міркування, треті відкривають нові відчуття, пробуджують бажання жити. Наприклад, твори німецького письменника Г. Гессе допомагають розслабитися і забути про проблеми. Читаючи романи Е Хемінгуея, Джека Лондона вся душа наповнюється силами життя. А все тому, що читання таких книг можна назвати сеансами бібліотерапії, тобто лікування книгою.

Погодьтеся, що завдяки хорошим книгам можна формувати правильне ставлення дитини до світу. Бібліотерапія дає можливість коректувати поведінку будь-якої людини, впливати на його характер і допомагати у вирішенні різних проблем.

Деякі розширюють кругозір, а деякі читають книги для того, щоб швидко і легко заснути. Саме читання перед сном допомагає деяким людям краще заснути. А здоровий і повноцінний сон в свою чергу є частиною здорового способу життя.

Бібліотерапія ефективна тому, що дозволяє читачам ідентифікувати себе з героєм і зрозуміти, що вони - не єдині люди з подібною проблемою. Також книга повинна або вселяти оптимізм і віру в краще, або омивати душу, залишаючи відчуття світлого смутку. Ефект бібліотерапії заснований на природженому почутті людини порівнювати і відрізняти себе від інших людей. змозі знайти суть проблеми і проаналізувати ситуацію, асоціюючи себе з дійовими особами.Бібліотерапія також використовується для того, щоб викликати у пацієнта сплеск психічної активності. Це роблять для того, щоб нормалізувати захисні фізіологічні та психічні процеси людини, допомогти йому забути про травми, які він переніс. Крім того, бібліотерапія також корисна, коли пацієнту потрібно додати упевненість в собі. 

Що почитати для розуму і серця

Бібліотерапія

Переглядів: 599 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси