Вівторок, 07.05.2024, 14:52
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2014 » Лютий » 13 » Ти — вічний біль, Афганістан
17:17
Ти — вічний біль, Афганістан
Поставте скибку хліба на стакан
І голови схиліть в скорботі вічній.
За тих, кого убив Афганістан,
Чиї він душі зранив і скалічів… 

Щорічно в лютому, відзначаючи чергову річницю виведення радянських військ з Афганістану, ми згадуємо героїв тієї війни. 

15 лютого ми відзначаємо День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 25 років тому було завершено виведення радянських військ з Афганістану. 2014 рік згідно Указа Президента України оголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав. 

Пройдуть роки і ми певні, що імена хлопців, які загинули в Афганістані не зітруться в пам’яті прийдешніх поколінь, увійдуть у безсмертя.

Вічна пам’ять полеглим і шана живим, тим, кому пощастило повернутись до рідних домівок.

Ця війна в Афганістані. Ми її завжди пам’ятатимемо, вона завжди болітиме нам. І буде сумним нагадуванням про ті страшні часи і нашу причетність. Вона розпочалася 27 грудня 1979 року й закінчилась 15 лютого 1989 року. Війна тривала 3340 пекучих днів і холодних ночей. У цей період кожної доби гинув один і отримували поранення два вихідці з України. Близько 160 тисяч призваних з України, а всього більше 600 тисяч радянських воїнів, пройшли через афганське пекло. 

Події, пов'язані майже з 10-річним перебуванням Обмеженого контингенту радянських військ на території Афганістану, є однією з найбільш трагічних, а разом з тим героїчних сторінок в новітній історії. Тепер цю війну називають «помилкою радянського уряду», але, незважаючи ні на що, тисячі солдат, які служили в Афганістані, з почуттям високої відповідальності виконували свій військовий обов'язок.

І ніколи ці події не зітруться в пам’яті тих, хто був очевидцем, хто пережив, хто бачив це на власні очі.

Напередодні цієї дати в бібліотеці відбулася зустріч воїна-афганця Миколи Івановича Легкодуха з учнями групи ТМ-12-1 ВПУ №75.

Микола Іванович розповів про свій бойовий шлях, привів приклади мужності і героїзму солдат, які виконували інтернаціональний обов’язок, про дружбу, взаємодопомогу та взаємовиручку, про тяжкі умови, в яких потрібно було виживати. Микола Іванович був призваний до лав Радянської Армії в 1983 році, після навчання в «учебке» механік-водій гусеничних десантних тягачів сержант Легкодух М.І. після місячної адаптації до роботи в гірських умовах в Туркменії разом зі своєю військовою частиною перетнув кордон Афганістану, де й почалася бойова служба в провінції Герат. Півтора року тяжкої, виснажливої, небезпечної служби в горах Афганістану.

Молоді люди з цікавістю слухали розповідь ветерана чужої афганської війни, задавали питання.










Переглядів: 526 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси