Субота, 27.04.2024, 02:29
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2013 » Листопад » 8 » Круглий стіл "Міжнаціональна злагода та порозуміння"
16:33
Круглий стіл "Міжнаціональна злагода та порозуміння"
В читальній залі бібліотеки пройшло засідання круглого столу 
«Реалізація у районі завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин». Були запрошені заступник голови райдержадміністрації М.М.Товстик, працівники структурних підрозділів райдержадміністрації, методичного кабінету відділу освіти райдержадміністрації, центральної районної бібліотеки, представник районної газети «Покровський край».

Вступне слово сказав заступник голови райдержадміністрації М.М.Товстик.

Про завдання Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин проінформувала головний спеціаліст відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації Ю.О.Величко.

Про національний склад населення Покровського району доповіла начальник відділу статистики у Покровському районі Л.П.Коляда.

« Освіта представників національних меншин у загальноосвітніх закладах району: проблеми та шляхи їх вирішення» – таку назву мала доповідь методиста з виховної роботи відділу освіти райдержадміністрації М.В.Кучерявої

Про інформаційне та бібліотечне обслуговування національних меншин бібліотеками району та про бібліотеки як осередки сприяння розвитку, збереження та популяризації національних культур розповіла директор Покровської центральної районної бібліотеки В.І.Штепенко. 

Зокрема вона зазначила, що одним із пріоритетних напрямків у діяльності публічних бібліотек Покровського району є забезпечення виконання положення Ст. 11 Конституції України, Закону України "Про національні меншини в Україні", Закону України «Про засади державної мовної політики» стосовно сприяння державою розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України та виховання шанобливого, толерантного ставлення до культурних традицій та звичаїв братніх народів. На Покровщині переважно проживають українці – 94,2% хоча наш край став другою батьківщиною і для росіян 4,4%, білорусів 0,5%, вірменів, молдаван 0,2%, азербайджанців, татар, поляків, німців, грузин, болгар, узбеків, євреїв, греків та людей інших національностей.Такий національний склад і читачів бібліотек. 

Робота з читачами, які відносяться до національних меншин будується за двома напрямками. 

Перше – це забезпечення інформаційної підтримки потреб національних меншин, що мешкають на території Покровського району. задоволення їх запитів на літературу, в тім числі на літературу авторів їх народів.

В бібліотеці працює Інтернет-центр, що дає можливість повністю задовольняти інформаційні запити користувачів, в тім числі представникам національних меншин.

Бібліотека надає нові послуги користувачам. Зокрема користувачі можуть скористатись електронною поштою, скайп-зв’язком та ін. , що дозволяє  підтримувати зв'язки з особами своєї національності та їх громадськими об'єднаннями за межами України. Другим важливим напрямком роботи бібліотек є популяризація культур різних народів, виховання поваги до самобутності кожної національної культури, формування системи знань про світову культуру і мистецтво. 

На це направлена робота Центру слов’янської писемності та культури при районній бібліотеці, метою якого є популяризація близькості культур слов’янських народів та їх спільного коріння, пробудження у людей любові до Вітчизни і почуття гордості за належність до великої слов’янської сім’ї, сприяння збереженню слов’янських мов, культури та звичаїв. В рамках роботи центру проведено Дні Росії та Білорусії, літературний вечір «Краса і вічність Пушкінського слова», ряд заходів до 1050- річчя слов’янської писемності та 1025 -річчя Хрещення Русі. 

На сайті бібліотеки підібрані матеріали щодо культури слов’янських народів.

Традиційними стали бібліотечні заходи, присвячені європейській тематиці. Зокрема в бібліотеках до Дня Європи в кожній бібліотеці оформлено книжкові виставки з циклу "Класики європейської літератури”, "Країни Європи”, проведено інформаційні, історичні та літературні години "Відкрий Європу для себе”, «Галерея видатних європейців», «Європейська культурна спадщина».

Темі виховання у  дітей і підлітків культури міжнаціональних відносин, поваги до самобутності кожної національної культури, формування системи знань про світову культуру і мистецтво були присвячені презентації книжкових виставок і окремих книг, заочні подорожі, літературні години, ігри, конкурси, голосні читки, проведені районною дитячою бібліотекою та сільськими бібліотеками району.

Питання шанобливого та толерантного ставлення до культурних традицій та звичаїв братніх народів та популяризація їх серед користувачів бібліотек висвітлювались на семінарах бібліотечних працівників.










Переглядів: 655 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси