П`ятниця, 26.04.2024, 20:15
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2014 » Квітень » 15 » «Космос — дорога без кінця»
16:21
«Космос — дорога без кінця»

До Дня космонавтики, та до 80-річчя з дня народження Ю.О.Гагаріна

На відзначення пам’ятної дати 12 квітня в районній бібліотеці відбулася інформаційна година «Космос - дорога без кінця», під час якої присутні ознайомилися з історією космонавтики. Мова йшла про те, що Україна космічна держава, з потужною космічною промисловістю, є батьківщиною науковців, конструкторів космічної техніки, а саме – Ю. Кондратюка (О. Шаргея), С. Корольова, М. Янгеля, О. Макарова., В. Уткіна. Дніпропетровщина є центром вітчизняної космічної галузі. Наша рідна Покровщина по праву пишається своїм земляком льотчиком-космонавтом Анатолієм Арцебарським. Також зав. відділом обслуговування О.І.Котенко розповіла про Юрія Гагаріна, якому 9 березня виповнилося б 80 років.

Юрій Олексійович Гагарін - землянин, який першим здійснив політ у космос і назавжди увійшов в історію світової космонавтики. Ця подія стала можливою завдяки нашому славетному землякові С.П. Корольову - саме його ракета-носій винесла на навколоземну орбіту перший космічний корабель "Восток" з людиною на борту. На жаль, життєвий шлях першого космонавта планети трагічно обірвався у 34 роки. Та він живе і завжди житиме у нашій пам’яті як мужній підкорювач космічних висот і символ втілення найзаповітнішої мрії людства.

«Поїхали!» - Знаменита фраза, вимовлена першим космонавтом Юрієм Гагаріним під час старту першого пілотованого космічного корабля «Восток » 12 квітня 1961 року. Вона стала своєрідним символом нової, космічної ери розвитку людства. Версія про походження фрази :відомо, що говорити «Поїхали!» замість статутного «Екіпаж, злітаю » при зльоті або початку вправи на тренажері любив льотчик- випробувач Марк Галлай, що займався підготовкою першого загону космонавтів. Марк Лазаревич, свідомо керуючись, в тому числі, і психологічними міркуваннями, почитав за благо використовувати бадьорий неформальний доповідь про готовність. Саме він ввів «Поїхали!»в повсякденну практику загону, і така практика могла бути однією з причин, що спонукали Гагаріна сказати саме так.

(Використаний матеріал з Вікіпедії)



 

Данилкин, Л.А. Юрий Гагарин.-М. : Мол. гвардия, 2011.-511 с.: ил.-(Жизнь замечат. Людей.)
У 2011 році наша країна і все людство відзначало 50-річчя першого польоту людини в космос. До цієї знаменної дати було приурочено видання в серії ЖЗЛ самого незвичайного з усіх життєписів « космонавта N1 » Юрія Гагаріна. Його автор, відомий літературний критик Лев Данілкін, склав портрет героя з безлічі свідчень його рідних, друзів, колег і просто сучасників, що стосуються не тільки «зоряних » моментів недовгою, але яскравою біографії Гагаріна, але й того, що невідомо переважній більшості читачів. Вся ця мозаїка фактів та оцінок складається в картину, де перший космонавт постає на багатоколірному тлі своєї епохи - не настільки далекої від нас, але вже стала історією. Книга призначена всім, для кого подвиг Гагаріна став чи ще стане дороговказною зіркою, що вказує вірну дорогу в житті. Глави з книги можна Прочитати тут.

Книги Ю.Гагарина, які можна взяти в нашій бібліотеці:

 
Гагарин, Юрий Алексеевич. Психология и космос / Ю.А. Гагарин, В.И. Лебедев. - 4-е изд. - Москва : Мол. гвардия, 1981. - 191 с., 8 л. ил.: ил. - (Эврика).

Перший космонавт планети і лікар-психолог розповідають про підготовку космонавтів в політ. Ця книга про Людину і Космосі. Свою авторську підпис на верстці Юрій Олексійович поставив 25 березня 1968, а через день його не стало. У книзі Ю. Гагарін говорить про космос і мужність, про горизонтах науки і сміливості людини. На цих сторінках - його пошуки і роздуми, його мрії про майбутнє.


Гагарин, Ю.А. Дорога в Космос: Записки летчика-космонавта СССР [Текст]/Ю.А. Гагарин.- М.: Воениздат, 1981.-336с.
Перша людина в світі, що проклала дорогу в космос, розповідає про своє життя починаючи з дитячих років, про політ у космос і повернення на землю друзях-космонавтах, про зарубіжні поїздки, про те, як захоплено зустрічали народи всього світу першого космонавта.

Переглядів: 567 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси