П`ятниця, 29.03.2024, 14:13
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 ... 26 27 »

Вже стало традицією запрошувати талановитих творчих земляків на гостину до Покровської бібліотеки.

Минулої п’ятниці на зустріч з уродженцем Покровського, який зараз мешкає в Києві, Василем Федоровичем Колісником зібралися місцеві краєзнавці, поети, художники, молодь – старшокласники Покровської гімназії, були присутні також селищний голова С.А. Спажева, начальник соціально-гуманітарного відділу селищної ради Т.Ф. Колісник та її замісник Л.Б. Помазан. А головною подією зустрічі стало дарування В.Ф.Колісником власноруч написаної копії картини А. Манастирського «Запорожець» Покровському історико-краєзнавчому музею. Цю картину часто називають портретом Івана Сірка, легендарного кошового отамана, чиє ім’я тісно пов’язане з нашим селищем

Василь Федорович народився в Покровському, після закінчення школи вступив до Львівського вищого військово-політичного училища. За час військової служби побував в багатьох гарячих точках, Афганістані, Кар ... Читати далі »

Переглядів: 492 | Додав: Admin | Дата: 27.01.2018 | Коментарі (0)

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Це були криваві часи для України. У 1918-1919 роках, після революційних подій у Росії, на теренах нашої держави точилася громадянська війна, панували безвладдя і стихійність. Суспільство було розділено за політичними інтересами, а влада — за розбіжностями у стратегії та військовій орієнтації. Досить зазначити, що в цей період у нашій країні діяли шість різних армій: українська, більшовицька, біла, Антанти, польська, анархістська.
Саме в таких умовах у січні 1918 р., згідно Четвертого універсалу першого українського уряду, Україна проголошувалася самостійною державою — УНР (Українською Народною Республікою), а ... Читати далі »

Переглядів: 530 | Додав: Admin | Дата: 27.01.2018 | Коментарі (0)

Ім’я Василя Стуса — вже давно вийшло за межі України, ставши знаковим в інтелектуальних колах світу, символом нескореності України, гідності Людини, яка виборола право лишатися нею в нелюдських обставинах. Василь Стус — поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник, Герой України, совість української нації.

Поет жив, творив і загинув, щоб український народ мав те, на що заслуговує — Свободу, Незалежність, Право на рідну мову, Історичну пам’ять, Самобутню культуру. Як письменник і громадянин він належить до духовних лідерів Нації, актуальність яких із плином часу не зменшується, а набуває все більшої ваги, ніби стверджуючи своєю долею ідею соборності України.

6 січня 2018 року легендарному поету, полум'яному сину України і борцю Василю Стусу виповнилося б 80 років. Стус - поет страдницької долі. Він обрав беззавітне служіння рідному народові. Він йшов тернистою дорогою та приймав безкінечні удари долі. Україна була для н ... Читати далі »

Переглядів: 839 | Додав: Admin | Дата: 27.01.2018 | Коментарі (0)

Під такою назвою клуб покровських поетів «Ліра» провів своє святкове засідання в День святого Миколая. В читальній залі бібліотеки зібралися місцеві літератори, любителі поезії всі в піднесеному настрої, тому що День Святого Миколая з дитинства улюблене свято, в цей день віриться в чудо, в краще майбутнє, перемогу добра і любові.

Завідуюча відділом обслуговування Ольга Котенко почала вечір з розповіді про свято, про Святого Миколая, про традиції і прикмети цього дня. Наші гості з Олександрівського будинку культури співали і народні і сучасні пісні, присвячені зимовим святам. Особливий успіх мала наша юна зірочка Аліна Плахотіна, яка заспівала пісню про Миколая.

Координатор клубу Валентина Чепурко розказала про успіхи і досягнення наших поетів в минулому році, які стали переможцями або увійшли у фінал місцевих, обласних, республіканських літературних конкурсів, навіть запрошені до участі в міжнароднім конкурсі. Цей рік також був багатий на видання книжок м ... Читати далі »

Переглядів: 574 | Додав: Admin | Дата: 21.12.2017 | Коментарі (0)

З метою відзначення Дня Збройних Сил України та формування у молоді почуття національної гідності, патріотизму, готовності захищати суверенітет і безпеку України в бібліотеці було проведено тематичний вечір «На варті Вітчизни» для учнів ВПУ № 75, груп ТМ-17-1 і ОК-15-5. Розповідь ведучої О. Котенко, яка супроводжувалася музикою, піснями, відеороликами, була про історію українського війська, починаючи з дружин Святослава, славного козацтва, українських січових стрільців, героїв Крут, УПА.

Також розмова велася про створення сучасної української армії, яка сьогодні захищає територіальну цілісність країни від озброєних бойовиків і російської агресії. Присутні переглянули слайд-шоу про наших земляків, покровчан – учасників АТО. Хвилиною мовчання вшанували загиблих.

Особливого емоційного забарвлення вечору додало виконання поетичної композиції учнями ВПУ № 75 Буглаком Андрієм, Іваньком Олегом, Синельниковою Любов’ю, Рябчук Аліною.

... Читати далі »

Переглядів: 429 | Додав: Admin | Дата: 16.12.2017 | Коментарі (0)

День Збройних Сил України – одне з найважливіших свят в нашій країні, особливо в цей час. Воно з'явилося ще в 1993 році, майже відразу після прийняття Україною незалежності. І після того, День Збройних Сил України щорічно відзначають 6 грудня.

В честь цього свята за ініціативою Покровської спілки воїнів АТО і сім’ї Севостьянчиків в читальній залі бібліотеки зібралися наші земляки - колишні учасники АТО, їх сім’ї, волонтери на урочистий захід і концерт.

Свято готували і провели спільно Покровський центр дозвілля, бібліотека, музична школа, Олександрівський будинок культури.

Тепло привітали наших захисників і волонтерів заступник голови райдержадміністрації Л.О. Давиденко, заступник голови селищної ради І.В. Швидь. Для шановного зібрання звучали пісні у виконанні талановитих покровських виконавців В. Котенка, І. Казидуб, Я. Рябчук. Вис ... Читати далі »

Переглядів: 566 | Додав: Admin | Дата: 12.12.2017 | Коментарі (0)

Відповідно Указу Президента України від 08 грудня 2008 року № 1149 "Про Всеукраїнський тиждень права" Всеукраїнський тиждень права проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня - День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. Розпорядженням Уряду у 2017 році передбачено проведення Всеукраїнського тижня права 04 - 10 грудня 2017 року.

Зазвичай святкування Тижня права супроводжується проведенням заходів з популяризації знань про людські права та Загальної декларації прав людини. В читальній залі бібліотеки було проведено Всеукраїнський урок «Права людини» для учнів 8 класу Покровської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 і семикласників Покровської гімназії. На урок було запрошено начальника Покровського бюро правової допомоги Єфименко О.В., психолога Маковецьку Т.А., інспектора ювенальної превенції Захарчук Ю.Ю.

Урок розпочала бібліограф бібліотеки Л.Таращук розповіддю про ... Читати далі »

Переглядів: 658 | Додав: Admin | Дата: 08.12.2017 | Коментарі (0)

Нещодавно краєзнавчий фонд Покровської бібліотеки поповнився унікальним виданням: книгою Оксани Бурлай «Орестопіль. Історія в документах».

Багато років Оксана Іванівна займається історією свого роду, яка пов’язана з історією сіл Великомихайлівки та Орестополя — малої батьківщини її предків. Робота в архівах, знайомство з документами навела її на думку поділитися своїми дослідженнями і відкриттями створивши книгу. Книга присвячується багатьом поколінням орестопільців, які здавна жили і працювали на цій землі.

Мета, що поставила перед собою автор – відтворення історії села Орестопіль виконана чудово. В якості джерел залучено велику кількість документів: тут і спогади місцевих жителів, праці істориків і краєзнавців, матеріали вітчизняних і закордонних архівосховищ. Знайдені старовинні карти місцевості, які автор ретельно відновила, підготовила до публікації

Розповідаючи про заселення села, автор надає для ознайомлення унікальні доку ... Читати далі »

Переглядів: 620 | Додав: Admin | Дата: 28.11.2017 | Коментарі (0)

Осінь, музика й поезія… Вже вкотре в затишній читальній залі бібліотеки зібралися на своє засідання поети Покровщини і шанувальники поезії. Головною темою зустрічі було оголошення результатів районного літературного конкурсу "Золотий листопад". В номінації "проза" перше місце здобула Валентина Щусь, друге - Юрій Ніколаєнко. Третє місце — Людмила Федоренко. В номінації "поезія" перше місце — Валентина Чепурко, друге — Валентина Щусь, третє — Олександр Смородін. Переможці нагороджені призами від спонсорів.

Живе спілкування — це завжди збагачення ідеями, почуттями та натхненням. Після оголошення головою журі, Миколою Корявцем, результатів конкурсу і нагородження переможців, та всіх учасників призами від наших спонсорів — Ольги Павлівни Булах, Алли Григорівни Волошиної, Валентини Іванівни Третяк, всі поринули у глибину поезії і прози слухаючи авторське читання. Крім переможців ... Читати далі »

Переглядів: 559 | Додав: Admin | Дата: 16.11.2017 | Коментарі (0)

Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця. День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. В цей день проводяться різноманітні заходи в школах та вузах, бібліотеках.

Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський радіодиктант національної єдності і перевірити свої знання.

До читальної зали нашої бібліотеки на літературно-музичну годину «З рідним словом міцніє держава» було запрошено учнів ВПУ № 75.

Разом з ними ми згадали витоки і творців української писемності - святих Кирила і Мефодія та давньоруського літописця Нестора. Ми говорили про багатство і милозвучність мови українців, красу і пісенність українського слова. Говорили і про важкий шлях розвитку нашо ... Читати далі »

Переглядів: 476 | Додав: Admin | Дата: 09.11.2017 | Коментарі (0)

Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси