П`ятниця, 19.04.2024, 18:43
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2015 » Червень » 2 » Зелені свята в Клубі покровських поетів
16:25
Зелені свята в Клубі покровських поетів

Трійця вважається в народі одним з найбільших свят після Різдва та Великодня. Відзначають його у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні. Це свято на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Духа Святого.

Сьогодні є Зелені Свята,
зелена вже трава.
Моя душа була розп'ята,
сьогодні знов жива.

Усі до церкви поспішіть!
Вій, теплий вітре, повивай!
На дверях власної душі
я вішаю зелений май.

Усюди щастя, радість, сміхи,
мов юність вічно є ще.
Здається, що сам Бог з утіхи
собі в долоні плеще.

Все казкою стає прожогом,
не видно світового бруду.
В долоні плескати із Богом
і я собі теж буду.

 Б-І. Антонич

Відзначити зелені свята вирішили і в Клубі покровських поетів. На цей раз зібрання відбулося в місцевому історико-краєзнавчому музеї, в інтер’єрі експозиції «Українська селянська хата кінця ХVІІІ початку ХІХ ст.». Там як раз відбувалася виставка старовинних рушників і вишиванок з фондів музею. Подбали і про відповідний дресс-код для учасників.

Крім поетів в засіданні клубу взяли участь працівники районної газети, бібліотек, музичної школи, народна майстриня-вишивальниця Людмила Боярчук. Приміщення хати прикрасили як годиться: клечанням, гілками, квітами, підлогу притрусили запашними травами. Пригощалися варениками. Чудовий аромат квітів і трав, вишиті рушники, подушки, старовинні речі, глечики та посуд, піч «з півнями», та інші предмети давнього побуту додавали чарівну нотку і віршам і пісням які звучали під час зібрання.

Директор музею Тетяна Перерва і бібліограф районної бібліотеки Лариса Таращук розповіли про свято Трійці. За біблійними переказом, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа люди, які молилися, побачили Святого Духа - він вогненними язиками зійшов на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя було збудовано перший християнський храм, і з того часу Трійця вважається початком народження християнської церкви.

Ще в Україні Трійцю вважають часом відновленого життя, зелені. В суботу, напередодні свята, люди прикрашають свої житла гілками клена, липи, ясена. Підлогу притрушують лепехою.

В час Зелених Свят цвіте жито й, за народним віруванням, прокидаються мерці, виходять з води русалки. Люди квітчають свої житла клечанням і встеляють пахучими травами; дівчата завивають вінки. По деяких селах, переважно в східних районах України, довго зберігався звичай завивати березку.
В неділю, в день Трійці, дівчата йдуть у той самий ліс, де завивали вінки, щоб знову розвивати їх. Кожна оглядає свій вінок: чи ще свіжий, чи вже зів'яв? По цьому судять про своє щастя чи нещастя. Про це співається і в пісні:

Пусти мене, мати, 
У гай погуляти, 
До білої березоньки, 
Про щастя спитати...

Покровські поети Ярослава Тиха, Яна Сілецька-Васильєва, Валентина Чепурко, Віктор Польський, Микола Корявець читали свої нові вірші, Алла Суржикова виконала кілька народних пісень, Наталья Макотер читала свої гумористичні п’єски, Людмила Боярчук розповіла про коди народної вишивки і ляльок – мотанок. Присутні на святі спілкувалися, жартували, співали.

 Л.Таращук.

 

 

 

Переглядів: 529 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси