П`ятниця, 19.04.2024, 02:00
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2017 » Грудень » 8 » Всеукраїнський урок на тему «Права людини»
12:27
Всеукраїнський урок на тему «Права людини»

Відповідно Указу Президента України від 08 грудня 2008 року № 1149 "Про Всеукраїнський тиждень права" Всеукраїнський тиждень права проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня - День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. Розпорядженням Уряду у 2017 році передбачено проведення Всеукраїнського тижня права 04 - 10 грудня 2017 року.

Зазвичай святкування Тижня права супроводжується проведенням заходів з популяризації знань про людські права та Загальної декларації прав людини. В читальній залі бібліотеки було проведено Всеукраїнський урок «Права людини» для учнів 8 класу Покровської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 і семикласників Покровської гімназії. На урок було запрошено начальника Покровського бюро правової допомоги Єфименко О.В., психолога Маковецьку Т.А., інспектора ювенальної превенції Захарчук Ю.Ю.

Урок розпочала бібліограф бібліотеки Л.Таращук розповіддю про Загальну декларацію прав людини, що була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року. Її перекладено принаймні 375 мовами й діалектами мов. Декларація була прямим наслідком досвіду Другої світової війни і вперше сформулювала ті права, які повинна мати кожна людина. Вона мала рекомендаційний характер, містила 30 статей, зміст яких був уточнений і розвинутий через інституції міжнародних угод, регіональних та національних конституцій та законів. «Міжнародний Білль про права людини» прийнято Генеральною Асамблеєю у 1966 році по затвердженні двох Міжнародних пактів: «Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права» та «Міжнародного пакту про громадянські і політичні права».

Україна ратифікувала ці пакти у 1973 році. Те ж саме зробили понад сто інших країн світу, які зобов'язалися привести своє національне законодавство у відповідність до прописаних у пактах вимог. Міжнародно-правові акти отримали верховенство над внутрішнім законодавством. І це надало можливість громадянину, чиї політичні чи громадянські права порушені, звернутися за захистом безпосередньо до Комітету з прав людини при ООН, якщо він вичерпав можливості захисту, надані національним законодавством. Якщо ж певне право людини не отримало конституційного закріплення з боку держави, воно визнається таким на основі міжнародних актів.

Також мова йшла про Конвенцію ООН з прав дитини — міжнародний правовий документ, що визначає права дітей в державах-учасницях. Конвенція з прав дитини є першим і основним міжнародно-правовим документом обов'язкового характеру, що присвячений широкому спектру прав дитини.

В основі концепції прав людини лежать дві основні цінності. Перша — це людське достоїнство, а друга — рівність. Права людини можна розуміти як щось, що визначає базові норми, необхідні для того, щоб жити з почуттям гідності, і їх універсальність випливає з того, що, принаймні, в цьому всі люди рівні

Зараз небагато тих, хто знає, що серед 18 творців тексту Загальної декларації прав людини, був і українець – академік Володимир Михайлович Корецький. Народжений у Катеринославі (зараз м. Дніпро) вчений, який закінчив Харківський університет, є автором головної, першої статті Декларації: «Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах. Вони наділені розумом і совістю і повинні діяти один щодо одного в дусі братерства». Спочатку в формулюванні першої статті було: «всі люди створені вільними і рівними», але воно носило релігійний відтінок, як наголосив Корецький, і завдяки цьому могло завадити підписати текст соціалістичним країнам. До речі, саме за першу статтю, на відміну від інших, всі члени комісії ООН проголосували без заперечень.

Присутні переглянули відеоролик про Права дитини і Ольга Володимирівна Єфименко з використанням мультимедійної презентації пояснила та прокоментувала статті з Конвенції прав дитини та Декларації прав людини і провела інтерактивну гру «Правовий мікрофон», учні активно висловлювали свою думку про права людини в сучасному світі.

Юлія Юріївна Захарчук говорила про відповідальність підлітків перед законом.

Тетяна Анатоліївна Маковецька розповіла про історію законотворчості щодо прав дітей і підлітків, приводила приклади різних життєвих ситуацій і оцінку їх з юридично-правової сторони. Також вона провела гру з правознавства між двома командами, які позмагалися на знання прав і обов’язків неповнолітніх.

Переглядів: 672 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси