Субота, 20.04.2024, 15:23
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2016 » Лютий » 27 » В. Процан «Дібрівка у вогні». Презентація книги. Зустріч з автором
17:17
В. Процан «Дібрівка у вогні». Презентація книги. Зустріч з автором

Книга краєзнавця Володимира Олексійовича Процана «Дібрівка у вогні» (Процан В. О. Дібрівка у вогні: Збірка спогадів. – Дніпропетровськ: Пороги, 2015, - 300 с. ) стала помітною подією культурного життя Покровського району. Книга викликала жвавий інтерес. Перші ж надходження тиражу миттєво розкупалися покровчанами і мешканцями району.

Особливе зацікавлення викликане не тільки безсумнівними художніми якостями, але й тому, це перша книга, в якій зроблено спробу широко і детально розповісти не лише про повстанський рух Нестора Махна, але й про давню історію свого рідного села Великомихайлівки , про її людей, про безліч надзвичайно цікавих епізодів, характерних для часів, пов’язаних з боротьбою селянської повстанської армії Нестора Махна.

У книзі ми відкриваємо для себе маловідомі сторінки повстанського руху та його багатьох учасників, в тому числі легендарного великомихайлівця Федосія Щуся , побратима Батька Махна, ім’я якого овіяне міфами та легендами. Великомихайлівка стала селом історичним, тому що в роки Громадянської війни вона, як і сусідній Дібрівський ліс була ареною бойового хрещення повстанців Нестора Махна, їхньою надійною опорою. Одним з найближчих соратників і друзів Махна був Федосій Щусь. Спочатку він самостійно організував повстанський загін, що безстрашно боровся з ворогами всіх мастей. А потім у жовтні 1918 року його загін об’єднався з гуляйпільським загоном Н. Махна.

Книга саме цікава і цінна тим, що її джерелом є спогади сучасників, очевидців та окремих безпосередніх учасників повстанського руху. Важлива також їхня особиста оцінка подій того часу.

Книга написана з великою любов’ю до свого рідного краю, до своїх земляків великомихайлівців (дібрівців). Мало того, що в книзі зібрані безцінні по своїй значимості спогади очевидців, в книзі розповідається про історію створення давнього козацького поселення, тут розповідь і про Нестора Махна і його родове гніздо Гуляй-Поле, перлину степу Дібрівській ліс. Книга гарно ілюстрована світлинами з власного архіву, фондів місцевих музеїв, Інтернету.

На свято презентації книги «Дібрівка у вогні» та зустріч з її автором В. Процаном в читальній залі зібралися зацікавлені покровчани, серед них заступник голови районної ради Іван Петрович Карабут, покровський селищний голова Світлана Анатоліївна Спажева члени Клубу покровських поетів, вчителі місцевих шкіл, користувачі бібліотеки. Ведучі бібліотекарі представили автора, розповіли про книгу, демонструвалася мультимедійна презентація, відеохроніка.

Володимир Олексійович Процан розказав про своє життя і творчість, зустрічі з Олесем Гончаром якій і порадив йому, тоді ще студенту Дніпропетровського держуніверситету писати книгу про своїх знаменитих земляків, про дружбу з Миколою Вінграновським. Про те, як прийшов до нього задум написати книгу, як збирався матеріал, про зустрічі з колоритними земляками, яких називає справжніми своїми співавторами. Бесіда вийшла жвавою і як кажуть інтерактивною, тому що серед присутніх було чимало друзів, односельців, однокласників Володимира Олексійовича. Дехто вже встиг прочитати книгу, тому було багато питань автору, багато бажаючих поділитися враженнями про книгу. Після закінчення вечора ще довго не розходилися, брали автографи у письменника, ділилися спогадами, думками.

 

 

 

Переглядів: 1118 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси