Четвер, 18.04.2024, 15:33
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2017 » Листопад » 28 » Презентація книги О. Бурлай «Орестопіль. Історія в документах»
13:54
Презентація книги О. Бурлай «Орестопіль. Історія в документах»

Нещодавно краєзнавчий фонд Покровської бібліотеки поповнився унікальним виданням: книгою Оксани Бурлай «Орестопіль. Історія в документах».

Багато років Оксана Іванівна займається історією свого роду, яка пов’язана з історією сіл Великомихайлівки та Орестополя — малої батьківщини її предків. Робота в архівах, знайомство з документами навела її на думку поділитися своїми дослідженнями і відкриттями створивши книгу. Книга присвячується багатьом поколінням орестопільців, які здавна жили і працювали на цій землі.

Мета, що поставила перед собою автор – відтворення історії села Орестопіль виконана чудово. В якості джерел залучено велику кількість документів: тут і спогади місцевих жителів, праці істориків і краєзнавців, матеріали вітчизняних і закордонних архівосховищ. Знайдені старовинні карти місцевості, які автор ретельно відновила, підготовила до публікації

Розповідаючи про заселення села, автор надає для ознайомлення унікальні документи. Матеріали, які переносять нас у ранні періоди минулого нашої країни, дають уявлення про верхівку соціальної структури Гетьманщини - українську еліту, зокрема роду дворян Євецьких, життя і побут селян, чиновників, інтелігенції.

Це перша книга, що охоплює період від Дикого поля до Земського Самоврядування. Хронологічно дослідження охоплює період від кінця ХVІІІ до початку ХХ століття. В ній зображені як загальні історичні процеси, так і приватні історії окремих родів і конкретних людей.

Книга гарно написана, офіційний стиль історичних документів перемежовується з описовою та публіцистичною формами викладу, елементами щоденникових записів, буде цікавою широкому колу читачів.

Книга викликала великій резонанс серед місцевих краєзнавців, якім, до речі, Оксана Іванівна виказує щиру вдячність за допомогу і консультації, людей, які цікавляться історією рідного краю, а таких чимало, і, звичайно ж, орестопільців. Тому на презентацію книги в читальній залі бібліотеки зібралося широке коло однодумців. Також, як по роду своєї роботи, так і особистій зацікавленості, були присутні заступниця начальниці соціально-гуманітарного відділу виконкому селищної ради Помазан Лідія Борисівна, виконуюча обов’язки старости Андріївського старостинського округу Сюрко Наталія Андріївна.

Після розповіді ведучої, завідуючої відділом обслуговування Ольги Іванівни Котенко про книгу на фоні мультимедійної презентації, почалося обговорення цього видання. Дуже збагатило зустріч спілкування по Скайпу з авторкою книги Оксаною Іванівною Бурлай, яка зараз проживає в Хмельницькому, але віртуально була присутня на заході, чула і бачила через веб-камеру все, що відбувалося в читальній залі. Вона розповідала про роботу над книгою, ділилася досвідом роботи в архівах, та цікавими моментами свого багаторічного дослідження, яке передувало створенню книги, відповідала на запитання.

Своїми думками і враженнями ділилися місцеві краєзнавці В.О. Процан, Г.Г. Мицик, зберігач фондів покровського історико-краєзнавчого музею С.В. Третинко, жителька с. Орестопіль К. І. Мицик, яка багато допомогла О. І. Бурлай в написанні книги, директор бібліотеки В.І. Штепенко. Всі виступаючі відзначали унікальність, велику цінність книги, дякували авторці за подвижницька працю по відновленню достовірної історії, бо в основній масі книга має архівні матеріали, які раніше ніколи не публікувалися. У книзі вдумливий читач знайде для себе велику кількість цікавої інформації, справжнього живого історичного матеріалу, а головне – непідробних автентичних «битоописних» фактів, які були зібрані з маловідомих пересічному читачеві джерел: бібліотечних та архівних фондів Росії й України.

Переглянути фото із заходу

Переглядів: 622 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси