Четвер, 18.04.2024, 18:35
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2014 » Березень » 7 » Оголошено лауреатів Шевченківської премії-2014
20:09
Оголошено лауреатів Шевченківської премії-2014
Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка обрав лауреатів найпрестижнішої літературної премії країни.

У категорії «Література» премію присудили Мирославові Дочинцю за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» та «Горянин. Води господніх русел».

«Криничар» - розповідь про сина бідної «калічки» з Лавок, якому, втім, вдалося стати найбагатшою людиною Мукачівської долини і користуватися неабияким авторитетом у Будапешті та Відні. Як зазначив сам автор, це роман особливий для нього і значить більше, ніж «Вічник» (попередній роман, популярний серед читачів). «У цей роман я найбільше вклав себе,- зауважив Мирослав Дочинець. - Книжка - чергова сповідь, людини унікальної долі, високої душі, яка пішла у світ, побачила його, яка перетворила цей світ у собі. Чоловік на схилі літ починає осмислювати, до чого він прийшов і як прийшов.» 

Дії роману, побудованого в формі щоденникових нотаток головного героя, відбуваються в кінці ХVІ – на початку ХVІІ століть в Угорській Русі, на Запоріжжі, в Туреччині і Єгипті. За словами автора, у книжці присутній аромат часу, є міфи, вигадки, трохи правди. Головний герой - унікальна особистість, перший підприємець карпатського краю, людина, яка з нічого стала чимось. У «Криничарі» йдеться про дивовижний секрет його багатства. «Йдеться про гроші як енергію, яка є внутрішньою суттю людини. Про душу і гроші, дух і багатство. Як залишитися людиною і все це поєднати,- каже Мирослав Дочинець. – Про те, що ми у літературі завжди сором’язливо обходили. Гроші це страшна енергія, яка керує тобою. Ти мусиш бути цілісною людиною і зберегти цілісність». 

Автор отримує вдячні відгуки від читачів та літераторів, критиків. Сам Мирослав Дочинець зауважує, що ще не навчився оцінювати свої книги, звик дивитися очима читачів. За останні три роки письменник видав 3 романи. Про творчу активність каже: «Я будував таку систему, я працював на неї, тепер вона працює на мене. Робив стиль на новелах, які вчили образності мислення Я мусів робити так, щоб за книгою прийшли. Вчився на газеті - це страшна школа, яку треба було пройти і викинути. Газета виснажує, висушує. А книга освіжає і того, хто пише і того, хто читає». 

Письменник, за його словами, пише кілька абзаців щодня, але постійно. Пише все, що накопилось. Незабаром всі його11 книг вийдуть також і в електронному форматі. 

До речі, на видання останнього роману – «Криничар» не було зрубано жодного дерева. Адже виготовлений папір видання із соломи

В категорії «Літературознавство і мистецтвознавство» найкращою стала Ірина Гаюк за книгу «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні». Людмила Монастирська за виконання провідних партій в оперних постановках Національної опери України у сезонах 2009-2013 стала лідером в категорії «Музичне мистецтво».

Крім того, в інших категоріях відзначені Любомир Медвідь за цикл художніх творів «Ремінісценції», а також п'ятеро митців отримають Шевченківську премію за працю в опері Вагнера «Летючий голландець», що була поставлена в Донецькому національному академічному театрі опери та балету ім. Солов'яненка.

Список з іменами лауреатів члени Комітету подадуть для оформлення указу Президента України.

Зазвичай, офіційна церемонія нагородження лауреатів відбувається 9 березня в день народження Тараса Шевченка. Цього року минає 200 річниця від дня народження Кобзаря.
Переглядів: 532 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси