Субота, 20.04.2024, 16:06
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2013 » Квітень » 27 » Людина і природа - пошук гармонії
15:51
Людина і природа - пошук гармонії
Людина – це частина природи. І саме природі ми зобов'язуємо своїм існуванням, своєю досконалістю, своєю могутністю.

Але бездумне ставлення до природи, до навколишнього середовища призвело до того, що в Україні (зокрема) і в цілому світі (на планеті Земля) склалася загрозлива екологічна ситуація, в результаті цього наша прекрасна, квітуча земля опинилася на межі екологічної кризи. Тому сьогодні так актуально стало питання охорони природи, навколишнього середовища, ми повинні залишити майбутнім поколінням красиву, чисту зелену планету, наше завдання зберегти її такою ж прекрасною якою вона була завжди.

Наш дім – планета Земля. 22 квітня відзначається День Землі, це міжнародне свято, знаменує початок довгострокових зусиль щодо вирішення глобальних проблем, пов'язаних з охороною навколишнього середовища. А 20 квітня відзначався День довкілля, що також дуже важливо, бо знову порушуються питання охорони навколишнього середовища, питання загрозливої екологічної обстановки на планеті.

Але ніколи людина не відчувала такої гострої тривоги за наш спільний дім, як в останні десятиріччя. Назавжди зникли сотні тисяч видів рослин і тварин. Вирубано половину всіх існуючих раніше лісів. Висихають і забруднюються річки, моря й озера. А скільки ще навколо видимих і невидимих слідів нерозумної діяльності людини. Ерозія ґрунтів  кислотні дощі, озонові дірки…

Настав час отямитися, схаменутися. Людина може бути щасливою тільки в співдружності з природою. Поняття «екологічна катастрофа» включає забруднення й нераціональне використання не лише води й природних ресурсів, а й рослинного й тваринного світу. Заклик до порятунку тваринного і рослинного світу не залишив людей байдужими. Таким чином була створена Міжнародна організація охорони природи МООП (1948 р.)

Утрата хоч одного виду тварин чи рослин безповоротна! Наука безсила його відтворити. Ось чому була створена комісія з виживання видів, що знаходяться під загрозою зникнення. Списки зникаючих видів дістали назву «ЧЕРВОНА КНИГА». Робота над нею почалася в 1949 році а сама «Червона книга» побачила світ у 1963 році. «Червона книга України» в 1980 р.

В Покровській РБ є достатня кількість книг з екології та охорони навколишнього середовища, є книги «Редкие и исчезающие растения и животные», «Тварини Червоної книги України» та багато інших. Унікальним є видання «ЧЕРВОНА КНИГА ДНІПРОПЕТРОВСЬКРОЇ ОБЛ.» (Рослинний і тваринний світ).Там зібрані всі зникаючі рослини і тварини нашої місцевості, що знаходяться під охороною.

Загрозлива екологічна ситуація склалася в Україні. Природоохоронними органами було визначено найбільш забруднені, екологічно несприятливі місця, серед яких Горлівка, Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя, Кривий Ріг. Луганськ, Макіївка, Маріуполь, Одеса та ін.

Попіл Чорнобиля стукає в наші серця ось уже 27 років. Доля дала можливість людству зазирнути за край ночі, тієї ночі, яка настане, коли почнуть вибухати атомні боєголовки.

«І засурмив третій ангел – і велика зоря впала з неба, палаючи, яік смолоскип. І впала вона на третину річок і на водні джерела. А ймення тій зорі – Полин. І багато людей повмирало, бо згіркла вода».

Про що ти думаєш, вербиченько зелена?
Про що співаєш пташко в вишині?
Кому ти світиш, сонечко вогненне,
На цій згорьованій і змореній землі?
Засипані отрутою поля,
І стогне від задухи атмосфера.
Планета, що по імені Земля, 
Давно вмирає, а смерті вічна сфера.
Блукає радіація в містах,
Життя вигонить з кожної хатини, 
Тріпоче крилами журливий птах
В полях радіоактивних України.

Тої квітневої ночі 1986 року ядерним вибухом обпечено землю назавжди. І стала рідна земля зоною відчуження…

Дзвони Чорнобиля будуть болем відгукуватися в серцях ще не одного покоління. Привиди обгорілих дерев, запустілих полів і луків довго нагадуватимуть про цю страшну трагедію. Наша пам'ять і пам'ять багатьох наступних поколінь знов і знов буде повертатися до трагічних квітневих подій 1986 року.

Проходять роки, але біль завданий Землі не вщухає, рани Землі не загоюються, і все це стукає у двері наших домівок захворюваннями, спустошеними землями, непогамованим людським нещастям. То ж бережімо нашу Землю, бо ми живимо на ній. 
Цій важливій темі було присвячено День інформації «Жити у співдружності з природою». До цього дня було оформлено книжково-ілюстративну виставку «У світ природи з душею і любов'ю . Розпочався День інформації оглядом літератури для дорослих читачів «Лікує природа». Урок екології «Голос рідної природи серцем слухати навчись» було проведено для учнів 8 класу Покровської гімназії. В екологічному діалозі «Людина і природа – пошук гармонії» взяли участь учні ВПУ №75. ». Екологічно-пізнавальна година «Екологія: дзвони сьогодення» за участю агітбригади Покровської гімназії було проведено в училищі для учнів І курсу ВПУ №75.





Переглядів: 2581 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси