Субота, 20.04.2024, 01:00
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2015 » Лютий » 10 » Коли віки усміхаються зорями
10:59
Коли віки усміхаються зорями

У Покровському районному народном уісторико-краєзнавчому музеї відбулася зустріч активу музею та працівників центральної районної бібліотеки з членом Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, заслуженим журналістом України і Автономної Республіки Крим - Віктором Івановичем Стусом.
Про життєвий і творчий шлях письменника присутнім розповіла директор музею Т.В. Перерва.

Віктор Стус народився та ріс на Запоріжчині в селах Михайлівському та Трудовому Новомиколаївського району. Закінчивши філологічний факультет Дніпропетровського держуніверситету, він працював у районних, міських та всеукраїнських періодичних виданнях. Мешкає Віктор Іванович в Сімферополі. Письменник понад 15 років працював редактором місцевої газети в Судаку (Крим) та ще 13 літ – на різних посадах в республіканській «Кримській газеті».

У своїй творчості письменник чимало уваги приділяє вивченню історії українського народу, проблемі збереження народних звичаїв і традицій як основи гармонійного розвитку суспільства і України в цілому, - сказала Тетяна Василівна.

У ході зустрічі Віктор Іванович ознайомив присутніх із авторськими художніми творами і виданнями, розповів про творчий процес їх написання, поділився своїми спогадами, думками та планами на майбутнє.

Відцуравшись від давнини, людина збивається на манівці, втрачає орієнтири і потрапляє у залежність від політичних маніпуляторів та махінаторів, перестає бути вільною. Минуле програмує майбутнє. А рідна мова, історія та культура – це фундамент благополуччя українського народу на віки, - говорив письменник.

Свою першу книгу прозових та поетичних творів під загальною назвою «Пісня амазонки» В.І. Стус опублікував у 2011 році. До неї увійшли історична повість «Цариця Амага – донька мага» про похід роксоланської володарки на Неаполь Скіфський, а також оповідання «Пісня амазонки», «Таврські сходи», «Дива Стефана Сурозького», «Чумацький шлях» тощо. У 2012 році вийшов у світ його історичний роман «Помста атлантів. Стріла для мудреця», присвячений 2600-літтю так званого Великого скіфського посольства до Еллади на чолі з княжичем Анахарсісом. Цього ж року автор опублікував збірку – автобіографічну повість «Чуні» і цикл із сімдесяти байок у прозі- «Байки – казки і навпаки».

Плідним для Віктора Стуса був і 2013 рік. У світ вийшла четверта книга письменника історичний роман «Арійський Спас» та збірка повістей, оповідань і новел «Повернення з іносвіту», в тому числі й історичних, що охоплюють період від Богдана Хмельницького до Івана Мазепи включно.

Минулого року Віктор Іванович знову опублікував ще дві книги. Пригодницький роман «Зловити характерника» розповів читачам про запорозького козака-характерника, який володіє унікальними здібностями, що отримав від давньослов’янських волхвів-укрів на острові Хортиця. А у сьомій книзі письменника«Таємниця Берегині» - мова йде про девяте тисячоліття до нової ери на теринах сучасного Криму та Причорноморя. Післяльодовиковий та наступні за ним періоди…Як тоді жили наші предки, чим займалися, про що мріяли? На основі міфів, легенд і фольклорних, етнографічних розвідок автор створив досить колоритні художні образи, надав їм рис, що притаманні й нинішньому поколінню українців. Тим самим ніби нагадав, що саме вони та інші словянські народи - нащадки прадавніх оріїв-аріїв, який створили цей світ. Це вони залишили нам у спадок такі чарівні свята, як Різдво, Водосвяття, Масляна, Великдень, Трійця, Купала, Покрова, а також колядки, щедрівки, тощо, які пережили тисячоліття і дійшли до нас.

Пам’ятати про це дуже важливо. Адже патріотизм зачинається на знаннях міфології, історії, мови і культури власного народу, - зазначив Віктор Іванович.

Держава високо оцінила працю письменника В.І. Стуса. Він нагороджений срібною медаллю Нестора Літописця, Золотою медаллю української журналістики. удостоєний звання лауреата Всеукраїнської літературної премії імені Степана Руданського (2013) за роман «Помста атлантів. Стріла для мудреця» та ХІІІ Всеукраїнського фестивалю української книги «Феодосія – 2013» - за роман «Арійський Спас».

По завершенню зустрічі районному музею, центральній районній бібліотеці, краєзнавцям В.О. Процану та Г.Г. Мицику В.І. Стус подарував на згадку авторські книги.

Читати онлайн книги Віктора Стуса можна на його сайті viktor.stus.name.

Текст і фото Н. Сюрко

Переглядів: 789 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси