П`ятниця, 26.04.2024, 02:12
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2018 » Жовтень » 26 » Футбол — улюблена гра мільйонів
14:24
Футбол — улюблена гра мільйонів

Футбол — популярний спорт, який своєю, енергійністю, напором дарує тисячам вболівальникам насолоду від красивої гри. За кількістю гравців і глядачів у більшості країн футбол — гра номер один, його масовість неухильно зростає. Чому ми закохуємося у футбол? Як це відбувається?

Хороший футбол — красива і складна гра, і ці дві якості нерозривно пов'язані, він виховує в людині силу, вправність, волю до перемоги, тому і захоплює нас.

Для багатьох людей футбол став стилем життя, професією або головним захопленням. В цю гру грають професійні гравці і незліченна кількість любителів — на вулицях і дворових майданчиках. А скільки вболівальників збирають матчі улюблених команд!

Тож не дивно, що у шанувальників футболу всього світу є своє свято — Всесвітній день футболу. Подякувати за нього можна ООН, яка і запропонувала його відзначати 10 грудня кожного року. Таким чином міжнародне співтовариство віддає данину цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.

Перша згадка про футбол як «про гру у м’яч ногами» історики знайшли у китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери. Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати добру фізичну форму.

У футбол грали й у Давній Греції, і Римі близько двох з половиною тисяч років тому. У Греції ця гра називалася «битва за м’яч».

Історія сучасного міжнародного футболу розпочалася в 1863 році. Тоді відбувся перший міжнародний матч між Англією та Шотландією. Родоначальницею сучасного футболу є Англія.

В Україні футбол з’явився наприкінці ХІХ ст. у Одесі. Першими гравцями у футбол були англійські моряки в порту Одеси, які створили і найперші команди. У 1884 році в Одесі було збудоване перше футбольне поле, іноземці популяризували футбол серед місцевого населення.

Офіційно першим футбольним матчем в Україні зараз вважається матч у Львові 14 липня 1894 року між командами Львова і Кракова.

Треба сказати, і у нас на Покровщині, з давніх часів футбол є одним із найпопулярніших видів спорту. Ще у 1898 року, через 4 роки після першого матчу на теренах України, а це 120 років тому, на території Олександрівської (Гнєдінської) школи було устатковане перше футбольне поле за всіма правилами і канонами, для занять її учнів модною спортивною грою — футболом.

Про це говориться в мемуарній та краєзнавчий літературі, відомо з офіційних джерел, зокрема Таран Дмитро Захарович, вчитель за фахом і краєзнавець по життю, працюючи в архівах Запоріжжя знайшов ці данні.

На схід від підсобних приміщень сільськогосподарської школи, яку відкрив Микола Олександровича Каришев простягалася велика рівна ділянка, на якій розміщувався спортивний майданчик із футбольним полем.

Отож можна стверджувати, що в ті далекі роки покровчани були знайомі з найпопулярнішим нині видом спорту — футболом. Звісно, тоді грали саморобним м’ячем, з технічними прийомами володіння ним, тактикою гри були майже незнайомі. Але поступово цікавилися вже існуючими у світі правилами та новинками гри.

З метою популяризації футболу, в читальній залі бібліотеки проведено вечір зустріч учнівської молоді з ветеранами спорту Покровщини «Історія футболу на Покровщині». На зустріч було запрошено учнів груп ОК-17-6, ОК- 17-5, ТМ-15-1 ВПУ-75, ветерана спорту Сергія Івановича Волкова та земляка, кадрового військового, активного спортсмена Сергія Федоровича Колісника.

Про яскраві сторінки історії футболу на Покровщині присутнім розповів ветеран спорту С.І.Волков. Вже не вперше в бібліотеці проходять зустрічі Сергія Івановича з молоддю, під час яких він не тільки розповідає про історію спортивного життя на Покровщині, а й на власному прикладі показує як заняття спортом, здоровий спосіб життя допомагає зберегти здоров'я, молодецький гарт, бадьорість, впевненість в собі і в зрілі роки. Сергій Іванович викликав присутніх на змагання.

Надзвичайно цікава людина, Сергій Федорович Колісник, поділився своїми спогадами і роздумами про вплив спорту на становлення його характеру і ту роль, яку зіграв спорт у його житті і вирішив долю.

Зустріч пройшла насичено і піднесено, присутні з задоволенням відповідали на питання вікторини. Призи з спортивною символікою дісталися найерудованішим і фізично підготовленим. По закінченню зустрічі учні ознайомилися з книжково-ілюстративною виставкою «Футбол — улюблена гра мільйонів», де розміщені книги про видатних футболістів, футбольні команди та матеріали з історії розвитку футболу на Покровщині, тематичною викладкою спортивні досягнення покровчан.

Організатори заходу щиро вдячні ветерану спорту Покровщини С.І.Волкову та нашому земляку С.Ф. Коліснику за цікаву та корисну програму зустрічі.

Переглянути фото

Завідувачка відділу обслуговування
О. Котенко

Переглядів: 1588 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси