П`ятниця, 29.03.2024, 14:43
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2013 » Січень » 23 » День соборності і свободи України
17:56
День соборності і свободи України
Ідея єдності українських земель – соборності України – сягає у давнину. Протягом віків її практичним втіленням займалися українські гетьмани – Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик

У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до Австро-Угорської імперії, була заснована Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР).

У грудні 1918 року лідери обох держав у Фастові підписали передоб’єднувальний договір.

22 січня 1919 року цей договір, що увійшов у історію як «Акт Злуки» – акт об’єднання українських земель, був обнародуваний у Києві на Софійській площі.

«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу». (з Акту Злуки 22 січня 1919).

Це державне свято символізує єдність українських земель. І хоча державі тоді не вдалося зберегти цілісність та незалежність, акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

Єдиною Україна пробула недовго: важке економічне і військове становище, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Вже через кілька місяців після проголошення Возз’єднання більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття – Чехословаччина.

І хоча акт злуки 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити.

І 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися у живий ланцюг від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

День Соборності відзначався у відповідності до указу президента України від 21 січня 1999 року № 42/99.

У 2011 році Указом Президента України Віктора Януковича від 30 грудня 2011 рока № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», День соборності був об’єднаний з Днем свободи, який раніше відзначався 22 листопада і став носити назву «День соборності і свободи України».

Джерело: Ділова мова

Як це було:



Віртуальна виставка Бібліотеки Верховної Ради України. День Соборності та Свободи України

Урок державності «Україна сильна коли єдина» що було проведено бібліотекарями разом з учнями групи ТМ-11-1 ВПУ-75 було присвячено одному з найважливіших державних свят Дню соборності і свободи України. До цієї дати було оформлено книжково-ілюстративну виставку «Соборна і свята ти наша мати Україно»

Історія кожного народу містить події, які є доленосними в його житті. Однією з таких подій є Акт злуки УНР і ЗУНР проголошений у1919році. Цей день став втіленням вікового прагнення українського народу і символом соборності України, її єдності і незалежності. Про це і йшла мова на цьому заході. 

Крім того було започатковано бібліотечну акцію до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка «Шукаймо у собі Шевченка», що передбачає читання вголос творів Т. Шевченка під час бібліотечних масових заходів.  Цей захід став першим на якому учні Євген Безверхий та Денис Щербина прочитали уривки із Шевченкового «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм…»


Переглядів: 837 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси