П`ятниця, 19.04.2024, 14:50
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2015 » Лютий » 17 » День Героїв Небесної Сотні
17:29
День Героїв Небесної Сотні

Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» на підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, постановлено:

«1. Установити в Україні День Героїв Небесної Сотні, який відзначати щорічно 20 лютого».

З вівторка, 17 лютого, в Україні починаються жалобні заходи з вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні, які триватимуть до 24 лютого.

У 2013-2014 роках в Україні відбулась безпрецедентна подія – народ повстав проти свавілля корумпованої влади. Внаслідок злочинного насильства влади проти громадян мирний протест перетворився на революційний рух, який призвів до корінних політичних змін, і в першу чергу змін у свідомості українців.

Майдан став епіцентром суттєвих перетворень, лабораторією якісно нових суспільних відносин. Не виключено, що наслідки цього вибуху гніву і гідності, який вивільнив колосальну енергію змін даватимуться взнаки не одне десятиліття.

«Ми – не раби, і ніколи ними не будемо. Ми з гідністю маємо нести нашу культуру та традицію. Нас не можна вбивати, обкрадати та обманювати. Ми – єдина нація. Наш шлях – до європейських цінностей», - такі основні гасла Революції гідності.

Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській.

Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину.

Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі.

Журналісти Еспресо.TV підготували добірку літературних творів, які увічнили події Майдану та його героїв

Зазвичай, коли говорять гармати, музи мовчать. В Україні ж події Майдану стали революцією духу, тому музи не мовчали, а оперативно вторили гарматам. Українськими режисерами створено чимало кінострічок про Майдан. Не залишили без уваги революцію й письменники. Ще за часів подій Майдану українські митці працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою. Тож вже після 20 лютого почали виходити в світ нові книжки про Євромайдан.

Оксана Забужко «Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву»
Ця книжка української письменниці представляє собою хроніку з соціальних мереж. Утім, цей твір охоплює не лише Майдан, а й війну на Сході: тут події від листопада 2013 до липня 2014 та їхнє відображення у соцмережах та блогах. Авторка представляє події в хронологічній послідовності, відбиваючи зміну настроїв і глибинні психологічні трансформації в українському суспільстві. 
Оксана Забужко виступила автором проекту, упорядкувала літопис Тетяна Терен, а підготувала передмову Світлана Алексієвич. До збірки увійшли матеріали понад 100 авторів.
Не менше п’ятисот поширень – таким був критерій відбору текстів для "Літопису самовидців". Книга починається з повідомлень про побиття студентів. Останній запис в антології датується 29 липня.

Антін Мухарський «Майдан. (Р)Еволюція духу»
«Народу України присвячується», - такий напис на першій сторінці має альманах «Майдан. (Р)еволюція духу». До нього увійшли 200 світлин, інтерв'ю з очевидцями, статті українських філософів та письменників, революційна поезія. 
Краще зрозуміти настрій альманаху допоможе цитата однієї з упорядниць, Інни Корнелюк, з передмови: «Книга мала утвердити ідею, що історію творять непримітні герої. Та проект Мухарського лишає по собі якраз протилежне враження елітарності: він пропонує образ революції, «яку запалили митці».

Олег Виноградов «Слово Майдану»
Збірка складається зі ста оповідань учасників і очевидців. Це спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямків і рухів Майдану. Кожен майданівський день, кожну подію, кожен штурм герої книги бачили по-різному.

Докладніше про ці та інші книги див. espreso.tv

Переглядів: 775 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси