П`ятниця, 19.04.2024, 13:25
Вітаю Вас, Гость | RSS
Книжковий акцент

Сергій Жадан. Ворошиловоград
  Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» було визнано «Українською книгою року Бі-Бі-Сі 2010». Важко не погодитись із цим рішенням. На користь книги Жадана свідчить не тільки майстерність подачі, тонкий іронічний гумор і проста вишуканість мови письменника, до яких його читачі загалом вже звикли. Але також і актуальна для нашого суспільства, проста та разом із тим глибока ідея твору. Так її описав сам Сергій Жадан: «Роман про те, що потрібно захищати себе, своїх близьких, свої принципи, свою територію, своє минуле, своє майбутнє. Це роман про опір, роман про протистояння, про захист своїх принципів від зовнішнього тиску.»


віртуальна виставка
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу
Головна » 2015 » Листопад » 6 » А. Хорунжий. В житті, творчості, спогадах
17:24
А. Хорунжий. В житті, творчості, спогадах

Районна бібліотека спільно з місцевим історико-краєзнавчим музеєм, при участі члена спілки журналістів України, краєзнавця В.О. Процана провели літературний вечір-портрет «А.Хорунжий. В житті, творчості, спогадах», присвячений 100-річчю з дня народження письменника Анатолія Хорунжого, нашого земляка.

Вечір видався цікавим, пройшов у теплій і дружній атмосфері

На вечір були запрошені учні групи ОК-15-6 ВПУ№75. та читачі бібліотеки.

Ведуча вечора зав. відділом обслуговування О.І Котенко розповіла про життєвий і творчий шлях письменника, якій працював і в сільському господарстві, і був робітником, а після здобуття вищої освіти працював журналістом республіканських газет.

Роки Великої Вітчизняної війни зріднили Анатолія Мефодійовича з нашою авіацією, з героїчними військовими льотчиками, з якими він пройшов усю війну військовим кореспондентом, брав участь у визволенні Берліна, Праги, був учасником експедиції, яка 1 травня 1945 року в небі над Берліном розгорнула червоний прапор із написом «Перемога» (глибокі, незабутні, історичні враження). Про льотчиків написав, мабуть, більше, ніж хто інший з українських письменників. Ціла бібліотечка книг вийшла у співавторстві з прославленими повітряними асами. Зокрема, він доніс до поколінь читачів бойові спогади та життєписи О.Покришкіна «Небо війни», В. Лавриненкова «Повернення в небо», В.Єфремова «Ескадрильї летять за обрій». М. Девятаєва. Сам, на добровільних засадах, зібрав і опрацював сотні листів, матеріалів, спогадів Великої Вітчизняної війни. І до 40-річчя Перемоги вийшли в Політвидаві України два томи мемуарів - Книги Пам’яті

Для нас, жителів Покровщини, важливим є те, що А.М.Хорунжий написав оповідання «Давня французька пісенька», яке розповідає про подвиг двох побратимів із знаменитого полку «Нормандія – Німан», нашого земляка Володимира Білозуба і француза Моріса-Філіпа де Сейна. Директор Покровського народного історико-краєзнавчого музею Перерва Т.В. розповіла про цю трагічну і героїчну історію , яка послугувала написанню цього оповідання .

Понад тридцять книжок – оповідань, нарисів, повістей, літературних записів – видано автором. Більшість з них народилися з особистої участі автора, твори не були формальним відгуком на великі події чи актуальні проблеми сучасності; письменник не просто йшов за життям, а намагався прозирати його тенденції та закономірності, по-своєму осягти щось істотне у ньому та людях.

А.М.Хорунжий був людиною українських поглядів і твердих переконань. Задовго до проголошення Незалежності України він наголошував про можливість створення Незалежної України. У 70-х роках за статтю «Інтернаціоналізм чи русифікація» був ув’язнений Іван Дзюба. А.М. Хорунжий не зрікся свого товариша Івана Дзюбу і після клопотань домігся звільнення побратима.

Життя робітничого класу, сільське сьогодення у віх його розмаїтих проявах, Велика Вітчизняна війна – ця триєдність основних тем постійно приваблювала письменника. Твори А.М.Хорунжого і сьогодні виховують у читачів почуття патріотизму, відданості своїй справі, пробуджують любов до рідної землі, навчають виростати на рідній землі людиною.

Багато часу і енергії А.М.Хорунжий віддав громадській та літературно-організаторській роботі. Працював у редакціях журналів «Дніпро». «Вітчизна». Був директором бюро пропаганди художньої літератури при СПУ, редактором газети «Літературна Україна».

Покровський краєзнавець Володимир Олексійович Процан цікаво розповів про особисті зустрічі з Анатолієм Хорунжим, показував фотографії, книги з автографами, розказав якою цільною, порядною чесною і талановитою особистістю був письменник.

Помер А.М.Хорунжий на 76 році життя, у 1991 році залишивши по собі чималий творчий доробок.

Районна бібліотека спільно з місцевим історико-краєзнавчим музеєм, при участі члена спілки журналістів України, краєзнав...

Posted by Покровська центральна районна бібліотека on 6 листопада 2015 р.

Переглядів: 584 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Графік роботи
Бібліотека працює з
800 до 1700
без перерви
субота з 800 до 1600

Остання п'ятниця місяця -
читачів не обслуговуєм,
санітарнй день.
Вихідні дні — неділя, понеділок
Контактні дані
тел.: (05638) 2-16-99
skype.: pokrlibrary
e-mail: pokrlib@gmail.com
Адреса: 53600,
Дніпропетровська обл.,
смт Покровське,
вул. Дмитра Яворницького
(Карла Маркса), 128
Пошук
Афіша
Запрошуємо Вас відвідати культурно-мистецькі заходи, що відбудуться у читальній залі бібліотеки:


Засідання «Вікігуртка» щосуботи,об 11 год.

Запрошуємо всіх бажаючих (без вікових обмежень) пройти безкоштовне навчання для здобуття навичок роботи з комп'ютером та в мережі інтернет.
Інтернет ресурси